FR | CONTACT | INLOGGEN
De psycholoog's logo
NAAR:
Samenvatting: De psychoanalytici vormen één discipline onder de noemer van de talrijke psychotherapieën. De titel van psychoanalyticus is niet wettelijk beschermd en omvat verschillende richtingen.

De psychoanalyticus

Auteur: Jaak Vermeiren, psycholoog

De psychoanalyticiEr zijn slechts twee wettelijk beschermde beroepstitels die strikt door de overheid zijn omschreven: de psychiaters en de psychologen.

De psychoanalytici vormen één discipline onder de noemer van de talrijke psychotherapieën. Net als de titel van psychotherapeut, is de titel van psychoanalyticus niet door de wet beschermd.

Een psychoanalyticus roept het beeld op van een zwijgzaam man die kortaf antwoordt. Hij luistert gedurende ettelijke jaren naar mensen die op een divan liggen en gaat hierbij heel diepgaand en symbolisch tewerk. Met dezelfde psychoanalytici wordt graag de spot gedreven in films of strips, waar je ze steevast met een krant in de handen ziet...

Ik spreek hier dan ook liever van beroepsbeoefening veeleer dan van een 'titel' in beperkte zin. Net als voor de psychotherapeuten betekent dit dat de term psychoanalyticus drie verschillende situaties kan omvatten:

1. De psychoanalyticus bij wie u te rade gaat, is eigenlijk een psychiater of een psycholoog (beschermde titels) die de psychoanalyse als bevoorrechte behandelingsmethode beoefent. Hij behoort dikwijls tot een bepaalde school of groep psychoanalytici.

2. De psychoanalyticus bij wie u te rade gaat, heeft geen wettelijk erkende opleiding gevolgd. Hij heeft wel een georganiseerde en degelijke opleiding genoten, bijvoorbeeld aan een school die bekend staat voor haar rigoureuze opleiding en toezichtseisen.

3. De psychoanalyticus bij wie u te rade gaat, heeft geen enkele opleiding gevolgd. Hij is een zelfverklaard psychoanalyticus die enkele werken van Freud of Lacan heeft gelezen of zelf psychoanalyse heeft ondergaan. Niet meer dan dat. Zonder al te overdreven achterdocht is voorzichtigheid geboden.

Terug naar de artikels